Praktijkervaring opdoen. Dat doe ik met de poten in de klei in 2008. In het salesteam van De Twentsche Courant Tubantia, leert senior accountmanager Joop (nee, niet Munsterman) mij de fijne kneepjes van het vak.
Tubbergen, Albergen, Fleringen en Ootmarsum. Kleine pittoreske plaatsjes in Twente. Rondrijden doe ik in een knalblauwe Seat Ibiza TDI met lekker veel koppel. Een leasebak waarin ik me een stoere chica voel. Aan het begin van mijn management traineeship bij Wegener Media kan ik de hele wereld aan: ik ga wel even laten zien hoe je online advertenties verkoopt. Valt dat even tegen.
Keihard donder ik van de roze wolk
Zo eerlijk ben ik wel om dat te vertellen aan Joop, want dat gebeurt. Full banners en rectangles verkopen blijkt lastig. Klagen doe ik over conservatisme, als ik na een dag vol afspraken, terugkeer naar kantoor met slechts één gescoorde order. Print wel te verstaan, niet online. Joop werkt al jaren ‘bij de krant’. Sommige adverteerders heeft hij bijna zo lang in portefeuille als ik leef. Joop herinnert mij nog regelmatig aan mijn uitspraak over de roze wolk. We hebben nog steeds contact.
Op een oude fiets
Van Joop leer ik veel in die periode. Met zijn ervaring wijst hij mij op mijn fouten. Bij onvrede niet crediteren, maar iets extra’s geven. Bij salesgesprekken te allen tijde het stuur zélf vast blijven houden. Een klant nooit pushen en zoveel mogelijk ‘buiten zijn’ als accountmanager. Zeker in mijn huidige bestaan als zelfstandig ondernemer heb ik daar nog regelmatig profijt van. Wijze lessen die ik koester.
De Joop-soort met uitsterven bedreigd
Zijn 46-jarige loopbaan bij De Twentsche Courant Tubantia zit er op. Joop is nu 3 jaar met pensioen. Al zou je – net als Joop – een dergelijke loyaliteit nastreven om ergens decennia te werken; het wordt steeds lastiger als oudere werknemer om je baan te houden. De soort van Joop sterft uit. Dat baart me zorgen. Praktijkervaring overdragen op de werkvloer is waardevol. In een doorsnee collegezaal ligt geen klei waar the next generation in kan gaan staan om praktijkfouten te maken en daar van te leren.
Doodzonde, als seniors steeds minder kennis kunnen overdragen aan juniors, omdat dikwijls oudere werknemers het veld moeten ruimen wegens bezuinigingen. Nederland is toch een kenniseconomie? De jonkies kunnen zoveel leren van de oudjes. Daarvan ben ik het levende bewijs.
Geef een reactie