Over 9 maanden een baby erbij? Na drie prachtige warme broodjes uit mijn buikoven acht ik die kans nihil. Scheiding over enkele maanden? Ook dát zie ik niet snel gebeuren als resultaat van de coronacrisis. We zitten voorlopig nog thuis opgehokt met een kraakheldere missie: #flattenthecurve.
Een van mijn broers is longarts in het St Antonius in Nieuwegein. Hij stuurde vorige week via de familieapp een Facebookfilmpje van de IC door en ik dacht: ik wil óók bijdragen. Zonder aarzeling klom ik in de pen et voilà: een drieluik over effectieve thuiscommunicatie met je partner of andere huisgeno(ot)(en). In deel één deel ik het acroniem L.O.V.E als ezelsbruggetje voor een goed gesprek @home. K.O.E., O.M.A., L.S.D. en N.I.V.E.A. passeren ook de revue. Ready? Let’s talk about L.O.V.E.
Voorkom ruis in huis
Juist nu het normale levensritme wegvalt is het zinvol om extra te letten op constructieve dialogen. Draag- en veerkracht worden op de proef gesteld. Je lont? Die is misschien iets minder lang dan je zou willen. Liefde = de boodschap en méér dan just a four letter word. Verderop leg ik uit hoe het acroniem L.O.V.E helpt bij het voeren van een goed gesprek.
Effectieve thuiscommunicatie
Sta jezelf vooral toe om mens te zijn met alle emoties en gevoelens die daarbij horen. Ook al zitten velen van ons tussen vier muren thuis, wat er aan de binnenkant leeft moet je vooral NIET ophokken. Het geeft RUIS IN HUIS. Deze onzekere tijd doet een beroep op ons jongleertalent: werken, thuisonderwijs, (mantel)zorg en de huishouding, Het kost extra energie en iedereen gaat daar anders mee om. Een bron van potentiële miscommunicatie. Zaak dus, om dat in de kiem te smoren. Juist omdat je daar invloed op hebt.
Vooral: luisteren, luisteren en nog eens luisteren
Goed luisteren én doorvragen is de basis voor effectieve communicatie. Recht uit het hart en oprecht nieuwsgierig. Als je minder probeert te zenden (lees: wachten totdat de ander is uitgepraat waarbij je zijn input gebruikt om jouw zegje te doen), dan zal jullie gesprekskwaliteit omhoog gaan.
Luisteren. Luister én kijk naar het gezicht van je huisgenoot (partner, kind). Onderdruk eventuele verleiding om je gesprekspartner in de rede te vallen. Lastig? Zeker. Denk dan aan K.O.E. Ofwel, de Kaken Op Elkaar. Gaat energie opleveren! Observeer niet alleen wat (woorden), maar ook hoe (gevoel) de ander iets zegt.
Open hart én geest. Alsof je met nieuwe oren luistert, zoals bij de eerste ontmoeting. Laat alles goed op je inwerken. Vraag door als je iets niet begrijpt. Denk aan O.M.A. Ofwel laat je Oordeel, Mening of Advies achterwege.
Verstaan. Neem de tijd. Al is de werkelijkheid van je huisgenoot -mogelijk -anders dan jouw werkelijkheid. Wees eerlijk en geduldig en bouw je reactie zorgvuldig op. Bijvoorbeeld: “Ik wil je graag begrijpen, al vind ik het lastig.” Houd reflexmatige reacties buiten de deur. Zoals: “Daar gáán we weer, dat zeg je altijd, of is het weer zo laat.” Gebruik trouwens een flinke dosis L.S.D. Luisteren, samenvatten en doorvragen om tot de kern te komen. Inchecken bij elkaar dus: “snap ik wat de ander bedoelt?”
Eerlijk. Uiten. Deel wat er leeft als het gaat om gevoelens, dromen, teleurstellingen en (onuitgesproken) verwachtingen. Sta klaar met een doos tissues als het nodig is en sowieso met een dikke laag N.I.V.E.A. Niet Invullen Voor Een Ander (als hij zich uit). Het is de kunst om je bewust te worden van elkaars triggers, pijnplekken en interactiepatronen. Juist als er confronterende situaties zijn, zoals een coronavirus.
Zo. Even wat anders dan om de 2 minuten:
“mama, mama, mama”
Hopelijk kun je hier iets uithalen. Ik vond het in ieder geval heerlijk om even van me af te schrijven. Hoofdtelefoon op, rammen op het toetsenbord en luisteren naar de kalmerende stem van Norah Jones. Want ongeveer om de 2 minuten hoor ik “mama” en ik ben elk werkblok(je) te ambitieus in mijn doelen voor die dag. Ik krijg minder gedaan dan ik zou willen. Dus ja, ik kan ook wel een dosis L.O.V.E. gebruiken in de gesprekken met mijn lief en mijn kids. En om één van mijn favoriete uitspraken van Pipi Langkous te citeren: ‘Ik heb het nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan.’ #flattenthecurve
Volgende keer in deel 2 van deze blogreeks over effectieve thuiscommunicatie: naar je huisgenoten kijken door een marketingcommunicatiebril.
Bron voor acroniem LO.V.E.: L.O.V.E. houd me vast, 7 gesprekken voor een hecht(ere) en veilige relatie.
Tekst & beeld: Kristel Veltkamp©
Geef een reactie